Mediation is een vertrouwelijk en vrijwillig proces waarbij de deelnemers een oplossing proberen te vinden voor hun conflict die in het belang is van allebei. Zij doen dit in één of meerdere gesprekken onder begeleiding van een neutrale, onafhankelijk derde, de mediator.
De mediator oordeelt niet en spreekt geen voorkeur uit voor een specifieke oplossing. Wel probeert de mediator ervoor te zorgen dat alles wat voor de deelnemers belangrijk is wordt uitgesproken en wordt meegenomen in het mediationgesprek. Pas wanneer alle belangen en wensen op tafel liggen, kan worden gekeken naar mogelijke oplossingen. Daarnaast faciliteert de mediator het mediationproces door ervoor te zorgen dat de voor mediation gebruikelijke stappen – intake, exploratie, onderhandeling en afronding – op een goede manier worden doorlopen.
Mediation kan worden gezien als een kans: om te ontdekken waar het jou werkelijk om gaat, te luisteren naar wat de ander belangrijk vindt, en te onderzoeken welke oplossingen daarbij zouden kunnen passen. Voorbij standpunten ligt soms een wereld aan mogelijkheden.
Het is niet altijd makkelijk te verwoorden wat werkelijk belangrijk is. Dit lukt het best in een sfeer van veiligheid, rust en vertrouwen. Mediation biedt daarvoor de juiste waarborgen. Het is aan mij als mediator om ervoor te zorgen dat die waarborgen helder zijn en door allen worden gerespecteerd.
Drie waarborgen zijn essentieel voor het laten slagen van een mediation: vertrouwelijkheid, vrijwilligheid, en onafhankelijkheid/onpartijdigheid. Ze worden genoemd in de mediationovereenkomst die voorafgaand aan de mediation door de deelnemers en de mediator wordt ondertekend.
Vertrouwelijkheid
Alles wat mondeling of schriftelijk tijdens de mediation wordt uitgewisseld is vertrouwelijk. Deze vertrouwelijkheid blijft ook na de mediation van kracht, tenzij de deelnemers daar andere afspraken over maken.
Vrijwilligheid
Deelname aan een mediation is vrijwillig. Die vrijwilligheid geldt voor de gehele duur van de mediation. Dat betekent niet dat deelname aan een mediation vrijblijvend is. Om de mediation een zo groot mogelijke kans van slagen te geven, wordt van de deelnemers wel degelijk een betrokken en actieve houding gevraagd.
Onafhankelijkheid en onpartijdigheid
De mediator is onafhankelijk en onpartijdig. Dit houdt in dat de mediator geen belang heeft bij een bepaalde uitkomst. In het algemeen geldt dat de mediator geen persoonlijke of zakelijke relatie heeft met één van de deelnemers. De mediator geeft geen oordeel, gedraagt zich neutraal en is er voor beide partijen evenveel.